Понеділок, 16 січня 2023 16:34

Пам'ятка для населення щодо африканської чуми свиней.

 

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней. Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.
Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями. Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, продукти забою тварин (м'ясо, м'ясопродукти, кров). Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42 С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше пізніше. 
 
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС) ?

- Що АЧС не становить небезпеки для людей.

- На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статевовікових груп).
- Резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).

- Що основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
- Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці до5місяців).

- Холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

- Що виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
 
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів: 

  • проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин; 
  • не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях; 
  • не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.); 
  • не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
  • допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів; 
  • негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам; 
  • не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами; 
  • постійно вести боротьбу з гризунами; 
  • не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.

 
ПАМ'ЯТАЙТЕ: лихо легше застерегти аніж побороти!

  • При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!
  • Виконання Вами цих рекомендацій спрямоване на попередження поширення АЧС на території Ваших господарств міста та району.

 

Контакти:

25014 м. Кропивницький,
вул. Дарвіна, 25
0522 56-38-00
[email protected]
Графік роботи:
понеділок – четвер з 8.00 до 17.00 години
п’ятниця з 8.00 до 15.45 години
обідня перерва з 12.00 до 12.45 години

Пошук по сайту

Гарячі лінії:

56-34-64 - Гаряча лінія Кропивницької райдержадміністрації

066  833 99 44 - Гаряча лінія голови Кропивницької райдержадміністрації
0 800 500 238 - Гаряча лінія голови Кіровоградської облдержадміністрації
1545 - Урядова гаряча лінія
56-34-18 - Диспетчерська ОКВП "Кіровоград-Дніпро"
22-96-30, 24-44-75, 22-87-28, 32-24-96 - Абонентський відділ ОКВП "Кіровоград-Дніпро"
104 (цілодобово),  56-12-59 (цілодобово) - аварійно-диспетчерська ВАТ "Кіровоградгаз"
15-70, 35-68-51, (067)521-15-70 - Кол-центр ПАТ "Кіровоградобленерго"

33-03-82, 27-86-51 - Кіровоградський РЕМ

35-82-31, (067)520-40-79 - телефони довіри ПАТ "Кіровоградобленерго"

Лічильник відвідувань

Сьогодні
За поточний тиждень
За поточний місяць
Всього
335
717
3735
422752

Пошук